Volg ons op Linkedin

Linkedin

Mediation bij scheiden

650x215 forward advocaten logo 5

Mediation

ME∙DI∙A∙TI∙ON

zelfstandig naamwoord. (v) de.

1. Bemiddeling

‘Bij mediation lost u samen een conflict op met de hulp van een onafhankelijke partij; de mediatior van Forward Advocaten. Ook als er al een procedure loopt, kunt u kiezen voor mediation.’

 

Scheiden of uit elkaar gaan, is in eerste instantie naar. Veel emoties, verdriet en eindeloos veel vragen. Hoe lossen we dit op? Hoe worden we het eens? De meeste mensen willen er samen uit komen, ook al gaan ze niet samen verder.

U wilt toch goede afspraken maken over de gevolgen van uw (echt)scheiding? Mediation geeft u die mogelijkheid. Met scheidingsmediator Geeske van Campen gaat u samen in gesprek en maakt u waterdichte afspraken voor de korte en lange termijn.

 

Mediation bij scheiding

Als koppel bent u gewend om dingen samen te doen. Eenmaal uit elkaar of gescheiden, ligt dat anders. De stap naar mediation of een advocaat lijkt dan groot. U wílt het graag samen oplossen, maar kan dat wel?

Een mediator maakt dit gemakkelijker. Om in gesprek te gaan. Om afspraken te maken. De (scheidings)mediator beschikt over de juiste vaardigheden om dit in goede banen te leiden.

U heeft hiermee:

 • De veiligheid om zaken met elkaar te bespreken. Alles blijft vertrouwelijk, want de mediator heeft geheimhoudingsplicht.
 • De begeleiding van een juridisch kwalitatieve mediator, die weet wat er nodig is om duidelijke afspraken te maken die op de korte en lange termijn houvast bieden.
 • De ruimte voor onderhandeling en de mogelijkheid om afspraken te maken. U kunt terugkomen op afspraken, als u er gedurende het traject toch geen goed gevoel over heeft.
 • De kans op een (deel)convenant waarin de gevolgen van de echtscheiding worden geregeld. Er is pas sprake van een overeenkomst als beide partijen hebben getekend.

 

En wat doet (scheidings)mediator Geeske van Campen dan?

Als mediator bij scheiden helpt Geeske (ex-)partners om in goed overleg afspraken te maken. Dat kan gaan over alimentatie, andere financiële zaken, maar ook over de kinderen. Door emoties of onbegrip is het lastig om één-op-één met elkaar te communiceren. Een onafhankelijke mediatior haalt vaak de angel uit een conflict en maakt een normaal gesprek weer mogelijk.

Geeske is ervaren, juridisch sterk onderlegd en ze is actief binnen de Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediator (vFAS). Elk mediationtraject bij haar is afgestemd op uw unieke situatie. Problemen bespreken en meningsverschillen oplossen is het uitgangspunt. Ook is Geeske getraind in het voeren van gesprekken met kinderen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen een stem hebben bij de afspraken die ouders maken. Zij moeten de mogelijkheid hebben om te kunnen delen wat ze willen delen.

 

Zo maakt u ‘normaal’ uit elkaar gaan wél mogelijk

U wilt toch:

 • ..op een fatsoenlijke manier een gesprek kunnen voeren met uw (ex-)partner?
 • ..afspraken maken waar beide partijen tevreden over zijn?
 • ..meningsverschillen of problemen oplossen voor de korte en lange termijn?
 • ..zorgen dat alle gevolgen van de echtscheiding goed geregeld zijn (ook voor de kinderen)?

Precies, mediation is dé stap naar een gezamenlijke oplossing.

 

Ik wil meer weten over deze aanpak

 

Een mediationtraject bestaat uit meerdere gesprekken. U werkt samen aan een oplossing en in dit traject wordt u begeleid door een mediator. Deskundige en onafhankelijke bemiddeling maakt deze gesprekken gemakkelijker. Het is minder ingrijpend dan een stap naar de rechter en het kan zelfs tijd en geld besparen.

Geeske gaat als (scheidings)mediator verder dan alleen juridische tips en het voeren van een prettig gesprek. Ze gaat voor een persoonlijke benadering, overlegt over uw wensen en heeft geen oordeel. Ze luistert, denkt actief mee én bemiddelt in onderhandelingen.

 

De eerste stap naar mediation

Als u klaar bent voor mediation, is het eerste contact met Geeske gemakkelijk gelegd. U bekijkt vervolgens samen hoe het mediationtraject eruit gaat zien.

 1. U neemt contact met Geeske op. Dat kan per mail of telefonisch.
 2. Bij de eerste afspraak, telefonisch of live (zodat we elkaar kunnen zien), kijken we of het klikt. Uitgebreid en met volledige aandacht nemen we samen uw situatie door.
  • In welke fase zit u?
  • Heeft het op dit moment zin om samen aan de slag te gaan?
 3. Vervolgens bespreken we de opties van het mediationtraject.
 4. Zo start de samenwerking. De eerste stap naar een echte oplossing is gemaakt.

 

Ik wil meer weten

 

Mediation en kinderen

Voor kinderen kan een scheiding ingrijpend en verwarrend zijn. Moeizame communicatie tussen ouders is lastig. Hen betrekken in het mediationtraject, kan daarin helpen. Goede afspraken zijn immers belangrijk voor het hele gezin. Als kinderen het gevoel hebben dat er naar ze wordt geluisterd, helpt dat bij de verwerking. Ze kunnen hun emoties kwijt.

Wij vinden het daarom belangrijk dat de kinderen een stem hebben bij een echtscheiding. Mediation geeft ze de kans om te delen wat ze willen delen. Het is niet verplicht om kinderen te betrekken bij een gesprek, maar het kan wel in overleg worden gepland. Wat vinden zij belangrijk? Waar maken ze zich zorgen over? Geeske is getraind om gesprekken met kinderen te voeren. Ze zorgt dat ze zich op hun gemak voelen en stelt de juiste vragen. Soms is er tijdens of na een scheiding extra hulp nodig voor kinderen. Geeske wijst u dan de weg naar de juiste instantie of personen.

Als u het moeilijk vindt om met uw kinderen te delen wat er in een mediationtraject besproken wordt, kan de mediator daar ook bij helpen. U vertelt dan gezamenlijk welke afspraken er zijn gemaakt. Tijdens een mediationtraject is er ruimte om zaken als de verdeling van gemeenschap van goederen, de afwikkeling huwelijkse voorwaarden en alimentatie (kinderalimentatie en partneralimentatie) te bespreken. Daarnaast kan er een ouderschapsplan worden opgesteld.

 

Specialisten in familierecht bij scheiden – Juridisch sterk, inhoudelijk goed en veel ervaring

Samen naar een oplossing met hulp van een professional – Goed bereikbaar en snelle communicatie

Getraind in gesprekken voeren met kinderen – Waterdichte afspraken (en een convenant)

Persoonlijke benadering en begrip voor uw situatie – In alle veiligheid eerlijk onderhandelen

 

Ik wil contact opnemen met Geeske

 

Veelgestelde vragen

Is een mediator hetzelfde als een advocaat?
Nee, een mediator is een bemiddelaar die (ex-)partners samen helpt tot een oplossing te komen. Het is belangrijk dat beide partners gezamenlijk kiezen voor een mediationtraject. Als één van de partners het niet wil, dan kiest u voor een overlegscheiding, een gezamenlijke advocaat of elk een eigen advocaat zonder met elkaar om de tafel te zitten. In dit geval is mediation kostenbesparend, omdat u de kosten voor een mediator deelt. Om de afspraken rondom de echtscheiding te laten bekrachtigen door de rechter, heeft u altijd een advocaat nodig. Omdat Geeske naast mediator ook advocaat is, kan zij dit voor u verzorgen.

Kan ik kiezen voor mediation als de procedure bij de rechter al loopt?
Als er al een scheidingsprocedure bij de rechter loopt, kan deze worden stilgelegd voor mediation. De juridische procedure kan worden voortgezet als u het (gedeeltelijk) met elkaar eens bent over de afspraken (die tijdens het mediationtraject zijn gemaakt).

Hoe worden de afspraken vastgelegd?
Als beide partijen het met elkaar eens zijn, is er sprake van een overeenkomst. Hierin staat hoe de gevolgen van de echtscheiding worden geregeld. De handtekeningen worden dan onder het convenant gezet. Als dit niet is getekend, kunt u nog onderhandelen en op zaken terugkomen. Als er tussentijds afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over de aankoop en/of financiering van een woning, dan kan er een deelconvenant worden opgesteld. Zo kunt u tijdens het mediationtraject tóch vooruit en blijft u tegelijkertijd met elkaar in gesprek. In een ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van kinderen tot achttien jaar. De zorgregeling of omgansgregeling is onderdeel van het ouderschapsplan.

 

Kosten van mediation

De meeste mensen denken dat mediation hoge kosten met zich meebrengt. Dit hangt volkomen af van de situatie en het aantal gesprekken dat nodig is. Wij begrijpen de behoefte aan duidelijkheid over het financiële plaatje. Daarom vertellen wij u tijdens een eerste gesprek meer over de financiële mogelijkheden en de investering die bij het mediationtraject hoort.

Ik neem contact op!