Wat kan ik verwachten van de bespreking bij de overlegscheidingsavocaat?
Je advocaat zal je tijdens de eerste afspraak een aantal vragen stellen om een goed beeld te krijgen van de zaak. Hij of zij zal beginnen met vragen te stellen over je achtergrond, zoals de duur van jullie huwelijk, de reden van de relatiebreuk, hoe jullie woonsituatie eruitziet en of jullie kinderen hebben.
De advocaat zal je ook vragen stellen over jullie financiële situatie. Denk daarbij aan de vraag of jullie huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt, wat jij en je partner verdienen en hoe jullie vermogenspositie eruitziet. De advocaat kan ook vragen naar de zorgen die je hebt en naar je wensen en behoeften voor de toekomst.
Naar aanleiding van de antwoorden op deze vragen zal de advocaat de voor- en nadelen van een overlegscheiding met je bespreken. Samen kun je bekijken of een overlegscheiding bij jou en bij jouw situatie past. Je kunt natuurlijk ook vragen naar alternatieven of eventuele twijfels over een overlegscheiding met je advocaat bespreken.
De advocaat zal je ook iets vertellen over de voorwaarden waaronder hij of zij werkt en over de kosten van zijn of haar dienstverlening. De meeste advocaten brengen hun werkzaamheden op uurbasis in rekening tegen een vooraf met jou afgesproken uurtarief.
De advocaat zal de met jou gemaakte financiële afspraken vastleggen in een opdrachtbevestiging. Doorgaans worden in deze opdrachtbevestiging ook de algemene voorwaarden van de advocaat van toepassing verklaard. Tevens zal de advocaat vragen naar een geldig legitimatiebewijs en zal hij of zij een aantal gegevens daarvan noteren. Hij of zij is daartoe verplicht op grond van de wet. De advocaat mag geen kopie maken van je legitimatiebewijs.
Na afloop van de eerste bespreking kan de advocaat je ‘huiswerk’ meegeven. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit checklists met informatie die hij of zij van je nodig heeft om je goed te kunnen adviseren.
Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht. Blog van: Geeske van Campen op Collaborative Practice Center
Vragen over dit artikel? Neem contact op:
Geeske
van Campen
Advocaat
Vestiging ’s-Hertogenbosch
Spread the word. Share this post!
Voorlopige voorzieningen of een bodemprocedure, wat is het verschil?
Voorlopige voorzieningen of een bodemprocedure, wat is het verschil?
Partneralimentatie is aftrekbaar
Partneralimentatie is aftrekbaar
Wils(on)bekwaamheid
Wils(on)bekwaamheid
Hoe ga je als advocaat om met mogelijke wilsonbekwame cliënten?
Hoe ga je als advocaat om met mogelijke wilsonbekwame cliënten?