Volg ons op Linkedin

Linkedin

Forward is: maatwerk voor een gevoelig onderwerp

650x215 0037 bdf9480

Omgangsregeling

Wat wordt de verdeling tussen u en uw ex-partner en waar staat u voor open? Vaak kiezen ouders om kinderen doordeweeks standaard bij een ouder te laten verblijven en in het weekend bij de ander. Een omgangsregeling per week komt ook regelmatig voor. Oudere kinderen willen graag gehoord worden en meebeslissen. Begin met het opschrijven van uw wensen en maak dit kenbaar bij uw ex-partner. Werk vanuit deze basis naar concrete afspraken toe. Denk hierbij aan:

  • Aantal beschikbare slaapkamers
  • Vakantieperiodes en feestdagen
  • Brengen en ophalen
  • Reistijd wanneer een van de ouders verhuist
  • Onderling contact
  • Wat is realistisch in de praktijk?

Rekening houden met alle omstandigheden

U staat er misschien niet bij stil maar elke dag wisselen van woning is niet alleen logistiek haast onmogelijk, het eist mentaal ook veel van uw kind. Op twee plekken een eigen kledingkast is realistisch maar leven uit een koffertje is voor niemand ideaal. Ook kan het een negatief beeld afgeven aan klasgenootjes. In de omgangsregelingen die wij opstellen proberen wij de kinderen altijd zo min mogelijk te belasten.

Bij hele jonge kinderen adviseren wij wel een wat hogere frequentie wissels dan lang achter elkaar bij een ouder. Jonge kinderen hebben er baat bij om beide ouders vaak te zien om vertrouwde gezichten te herkennen. De duur is hierbij minder van belang. Dit verandert wanneer ze ouder worden, dan adviseren wij om ze juist wat langer op één plek te laten verblijven. Vaak hebben ze dan zelf ook geen zin meer om telkens te wisselen.

Bemiddeling en advies

Mediation biedt uitkomst wanneer u niet alle juridische eisen kent. Geeske of Patty gaat samen met u en uw ex-partner in gesprek om passende oplossingen te vinden en deze vast te leggen. Vragen over allerlei (juridische) onderwerpen die spelen kunt u tijdens deze sessies bespreken. Als er in de tussentijd iets te binnen schiet, laat het dan weten, vaak krijgt u dezelfde dag al een reactie. Door mediation hebben wij al enkele keren weten te voorkomen dat een discussie uit de hand loopt en ouders nog verder uit elkaar drijven. Zo nodig schakelen wij voor beide partijen advocaten in.

Heeft u juridisch advies nodig om de omgangsregeling te bepalen? Bel ons om te bepalen welke vorm het beste past.

Geeske: ‘Vaak staan mensen zo ongelooflijk tegenover elkaar dat daar bijna niet in te middelen valt. Dan is het tijd om te procederen en de rechter vragen om een omgangsregeling”.

Een ander fenomeen is ‘birdnesten’ waar niet de kinderen maar de ouders wisselen van huis. In het begin klinkt dit voor veel ouders als een goed plan. Maar sommige ouders komen daar na een aantal maanden op terug. In principe is het wel hetzelfde als co-ouderschap waarin de kinderen doorheen gaan, jaar in jaar uit. Daarom houden wij alles opties open die kunnen werken voor u en uw kinderen. Zo helpen wij u op weg in een nieuwe levensfase.