Volg ons op Linkedin

Linkedin

Forward is: een oogje in het zeil houden

650x215 0021 bdf9571

Gezag van ouders

Als u in scheiding ligt heeft u misschien al enkele discussies gehad over de opvoeding en verzorging van uw kind(eren), het ouderlijk gezag.

Gezag over iemand hebben, wil zeggen dat u verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding van diegene. Kinderen en jongeren onder 18 jaar staan automatisch onder het gezag van beide ouders. Na een scheiding of andere familieomstandigheden kan dit veranderen.

Erkenning & toestemming

Veel mensen weten niet dat u als gescheiden ouder toestemming nodig heeft voor een vakantie naar het buitenland met uw kinderen. Wanneer ouders het niet eens worden leidt dit al snel tot gerechtelijke procedures met advocaten gespecialiseerd in familierecht.

Voor de volgende acties is schriftelijke toestemming van beide ouders of verzorgers nodig:

  • Verhuizen
  • Buitenlandse vakantie
  • Vaccinaties
  • Nieuwe school
  • Medische behandelingen

Voor de inschrijving op een nieuwe school moeten beide ouders of verzorgers tekenen. Er komen een aantal criteria bij kijken zoals de mening en leeftijd van het kind, de locatie en eventuele reistijd na een verhuizing. U kunt meer hierover lezen in onze cases en blogs.

Case: Op vakantie naar een oranje of rood land (COVID-19 lockdown)

Een ouder wilde met de kinderen op vakantie naar een land met veiligheidsrisico oranje of rood. De ex-partner was het daar niet mee eens en wil het kind niet laten gaan. De rechter keek bij deze zaak in een spoedprocedure* of er echt sprake was van gevaar voor toeristen. Een spoedprocedure verkort de wachttijd van minimaal twee weken naar ongeveer drie dagen. Het kan ook voorkomen dat een ouder bang is dat het kind niet meer terug komt na een buitenlandse reis. Om dit te voorkomen worden ook (spoed)procedures aangespannen.

Case: wisselen van school na verhuizing

Verhuizen naar een andere provincie om met een schone lei te beginnen klinkt verlossend. Maar hoe zit het met school? Ten eerste wordt er gekeken naar de school waar het kind nu op zit. Welke omgangsregeling hanteert het gezin nu en is het mogelijk om gedurende de week in de woning het dichtst bij de huidige school te verblijven? En wat is de mening van het kind zelf?

Gezag krijgen over uw kind als minderjarige ouder

Om als minderjarige het gezag over uw kind te krijgen, kunt u vanaf 16 jaar via een advocaat een meerderjarigheidsverklaring aanvragen bij een kinderrechter. Wanneer u dit niet doet krijgt u een gezinsvoogd toegewezen en gaat het gezag naar iemand anders. Als specialist op het gebied van familie- en jeugdrecht ondersteunen wij in dit traject.